• Valentinovo - Fun Facts

Zašto slavimo Valentinovo 14.02.?

Najpoznatija legenda o nastanku ovog praznika potječe iz Rima. Prema toj priči, još dok je kršćanstvo bila relativno nova i mlada religija živio je biskup Valentin, a tadašnji car Klaudije I zabranio je ženidbu svim vojnicima jer je smatrao da se oženjeni ili zaručeni muškarci neće htjeti boriti u njegovim ratovima već će radije ostati kod kuće sa svojim obiteljima. Dok su svi ostali odlučili poštivati ovu odluku, Sv. Valentin se oglušio i počeo tajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. Prema nekim teorijama u zatvoru je napisao tamničarevoj kćeri pismo i potpisao se "Tvoj Valentin". Pogubili su ga 14. veljače. Nakon njegove smrti, narod ga je proglasio svecem, a 14. veljače postao Valentinovo - dan zaljubljenih

Valentinovo u svijetu

Stari Egipćani vjerovali su da ljubavna veza prolazi kroz četvrti prst lijeve ruke i vodi ravno do srca, zbog čega se vjenčani prsten nosi upravo na tom prstu.
Skandinavci na Valentinovo slave Dan prijatelja i svojim prijateljima pišu čestitke s najljepšim željama.
Za Nijemce je upravo praščić simbol sreće i požude koji se poklanja voljenoj osobi. Osim toga, djevojke na Valentinovo sade luk i pored svakog stave ime dječaka te vjeruju da će se udati za onog čiji luk prvi nikne.
U Japanu, žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

Be my Valentine

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Običaj je za Valentinovo napisati čestitku sa ljubavnim stihovima voljenoj osobi. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski, a namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Svake godine za Valentinovo se pošalje preko milijardu čestitaka. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine za Valentinovo pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. Iznenadite voljenu osobu, Napišite kratku poruku koja će biti mala preslika vaših najsnažnijih osjećaja za nju/njega i pošaljte im čestitku uz riječi Be my Valentine

Najveličenstveniji ljubavni poklon

Najveličanstveniji ljubavni poklon na zemlji i svih vremena je – Taj Mahal u Indiji. Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porodu. On stoji kao simbol vječne ljubavi.

Ljubav je...

I na kraju, nemojte zaboraviti na to da, iako je Valentinovo prvenstveno dan zaljubljenih, on je i dan ljubavi! To je dan kada se sjetimo svih onih osoba koje izmame osmjeh na naša lica. Podsjetimo se koliko smo sretni što imamo roditelje, prijatelje, bake, djedove, tete, stričeve i da su tu za nas, kada god ih trebamo. To je ljubav! Zato će ih razveseliti i mali znak pažnje. Možda je to telefonski poziv, poruka, osmjeh, zagrljaj… Jer najvrijednije stvari u životu su besplatne!

Tekst

Mondo