• Venecija - grad karnevala i maski

Svaki čovjek laže, ali stavite mu masku i bit će iskren!

Tko se barem jednom nije poželio sakriti ispod maske i preobraziti se u nekog drugog – biti ono što nije? Vrijeme Karnevala je upravo prilika da skinemo prave maske te spol, socijalnu pripadnost i osobni identitet stavimo u drugi plan. Iako je danas karneval vrlo popularan način proslave prije početka korizme diljem mnogih gradova Europe i Svijeta, nema čovjeka koji nije čuo za onaj venecijanski (vjerojatno i najstariji), prepun bajkovitih maski i bića. A svi bismo se, iako to često nevoljko priznamo, rado preobrazili u nekoga čiji si identitet, poput dvorskih dama i prinčeva, ne možemo priuštiti tijekom ostatka godine. Ako ti budžet ne dopušta kupnju ili iznajmljivanje luksuznih kostima iz venecijanskih radionica, barem prekrij lice krinkom i uživaj na ovoj pozornici pod suncem.

Iako je upravo u ovo doba Venecija najviše okupirana turistima (jer ipak je ovo najposjećeniji događaj u Italiji), karneval joj daje poseban šarm koji trebaš barem jednom u životu osjetiti. Njezine skrivene uske uličice, bezbrojni kanali i prekrasne palače sada postaju kulise pomno biranim kostimima te vraćaju Veneciju u njezine zlatne godine, a tebe će uvjeriti da je svaki ponovni susret s ovim gradom na vodi jedno neponovljivo iskustvo.

-----

Razigranost boja na svakom koraku budit će te iz zimskog sna i tjerati na lutanje gradom u potrazi za najljepšom maskom. Kada se vratiš kući s mnoštvom njihovih fotografija, vidjet ćeš da je svaka posebna na svoj način i da svaka priča neku svoju priču – bilo da predstavlja neku tužnu gospu, mladića željnog osvajanja, drsku zavodnicu ili pak nekog smiješnog lika kojem je cilj samo zabava.

Vrijeme karnevala je vrijeme zabave, šala i preobrazbe, stoga zaboravi tko si barem na jedan dan, prepusti se maštanju da živiš u nekom drugom vremenu i prostoru u gradu koji kao da je stvoren za skrivanje pravog identiteta… No, da bi bio poput pravog Venecijanca, pri susretu s kostimiranim prolaznikom okušaj se da na talijanskom pozdraviš s „Dobar dan, gospođo maska“ (Buon giorno, siora maschera.). Taj pozdrav potječe još iz 18. stoljeća, vremena kada maske nisu bile limitirane samo na razdoblje prije korizme nego su bile dio odjeće, te se na taj način pozdravljalo sa slučajnim prolaznikom/prolaznicom.

-----

Sigurno ćeš, opijen ljepotom njihovih boja, oblika i emocija koje izražavaju, poželjeti ponijeti kući krinku kao suvenir, ali moraš znati da pravi zanatlije i maschereri na izradu jedne maske potroše i 2 tjedna te da nikad ne naprave 2 savršeno identične maske. No, i njihova cijena se razlikuje od loših kopija – pravu ručno rađenu masku nećeš kupiti za manje od 50 EUR. No, u Veneciji ima trgovina maskama za svačiji ukus i džep.